Kūno dirbtuvės Maistas

GHI – lydytas svietas

GHI sviestas

Tai dar vienas dalykas, be kurio nebe įsivaizduoju gyvenimo.

GHI sviestas arba tiesiog lydytas sviestas – tai riebalai, gaunami lydant sviestą.

GHI galima labai paprastai pasigaminti namuose. Tačiau tam tinka tik tikras sviestas, jokiu būdu nenaudokite augalinių riebalų ar kitokių pakaitalų.  Net ir kambario temperatūroje laikomas GHI sviestas negenda ištisus mėnesius. Patartina jį laikyti stikliniame sandariai uždarytame inde ir imti galima tik švariu sausu šaukštu, kad nepatektų drėgmės, nes tada jis pradės pelyti ir gesti.

Lydant ant silpnos ugnies sviestą, iš jo išgaruoja vanduo, pieno kietosios medžiagos, ir baltymai atsiskiria ir nugrimzta ant dugno. Gaunamas skaidrus auksinės spalvos skystis, tai ir yra GHI – sviesto riebalai.

Lydyto sviesto nauda

Negenda – lydytas sviestas praktiškai negenda, todėl jo nereikia šaldyti.

Nesukelia alergijos – lydytas sviestas tinkamas naudoti žmonėms kenčiantiems nuo alergijos pienui. Nors lydytas sviestas gaminamas iš sviesto, tačiau lydymo metu piene esančios medžiagos yra pašalinamos. Todėl lydytas sviestas yra tinkamas vartoti žmonėms netoleruojantiems laktozės ir kazeino.

Kaitinant nekeičia savo sudėties – lydytas sviestas pradeda virsti garais tik nuo 250 °C, todėl tai puikus aliejus kepimui ir virimui, ant jo galima kepti ir keletą ar daugiau kartų, nes jis nesudega ir svarbiausia jis negamina laisvųjų radikalų, kurie yra kenksmingi.

Antioksidantų šaltinis – lydytas sviestas turi antioksidantinėmis savybėmis pasižyminčių vitamino A ir E.

Greitai virsta energija – lydytas sviestas turtingas vidutinio ilgio grandinių riebalų rūgštimis kurios kaip ir angliavandeniai yra iš karto absorbuojamos į kepenis ir paverčiamos į energiją.

Svorio metimas – Šių vidutinio ilgio grandinių riebalų rūgščių energija gali būti naudojama sudeginti kitus sukauptus riebalus ir taip to padėti numesti svorio.

Virškinimo sistemos stiprinimas – lydytas sviestas  priešingai nuo kitų aliejų, yra turtingas sviesto rūgštimi – trumpos grandinės riebalų rūgštimi. Gerosios žarnyno bakterijos paverčia maistines skaidulas į sviesto rūgštį natūraliai ir tada naudoja ją energijai ir žarnyno sienelių pagalbai. Tačiau valgydami lydytą sviestą jūs pamaitinate organizmą sviesto rūgštimi, tai lyg vartoti probiotikus ir skaidulas vienu metu.

Sviesto rūgšties šaltinis – tyrimai parodė, kad žmonės turintys nesveiką virškinamąjį traktą natūraliai negamina sviesto rūgšties, todėl lydytas sviestas gali būti puikus šios naudingos medžiagos šaltinis.

Imuniteto stiprinimas – sviesto rūgštis padeda gaminti ląsteles kovojančias su įvairiais virusais ir bakterijomis, tokiu būdu padeda sustiprinti imuninę sistemą, gerina atmintį.

Geresnis virškinimas – lydytas sviestas skatina skrandžio rūgšties sekreciją, o tai pagerina virškinimo procesą. Geresnis virškinimas lygus geresnei sveikatai ir svorio sumažėjimu.

Lankstesnis kūnas – sutepa jungiamuosius audinius, dėl ko kūnas tampa lankstesnis, padeda pernešti vaistažolių gydomąsias savybes po visą kūną.

Jums reikės:

  •  2 pakeliai sviesto, geriausia ekologiško, arba kaimiško iš turgaus, bet gali būti ir paprastas, kad tik būtų grynas sviestas, nesūdytas, be jokių priemaišų, gerintojų, konservantų.
  • Vidutinio dydžio puodas storu dugnu.
  • Stiklinis indas su sandariu dangteliu.
  • Švarus sausas metalinis šaukštas.
  • Marlės arba drobės labai smulkaus audimo, perkošimui.

Gamybos procesas:

Sviestą sudėkite į vidutinio dydžio puodą storu dugnu. Ant vidutinės ugnies išlydykite. Sviestui visai ištirpus ugnį sumažinkite iki minimumo. Kad sviestas vos tevirtų, ir lydykite toliau nedengdami puodo.

kaitinam-ghi

Virdamas sviestas putoja ir spragsi. Ant dugno pradeda kauptis balti tirščiai. Maždaug po 15-20 min. pasklis malonus lyg riešutų lyg kukurūzų spragėsių kvapas, o skystis įgyja auksinę spalvą. Pradėkite atidžiai sekti procesą, nes sviestas gali lengvai pridegti, todėl retsykiais pamaišykite. Paviršiuje susidariusias baltas putas nugraibykite sausu švariu šaukštu. Kai visas sviestas taps visiškai skaidrus ir nebespragsės, nukelkite nuo ugnies. Neleiskite patamsėti, tuomet jis skaitysis pridegęs, jis turi išlikti auksinės spalvos.

ghi-1

Leiskite sviestui truputį ataušti ir perkoškite jį per labai smulkią marlę arba drobinį skudurėlį. Koškite lėtai, neskubinkite proceso, visos nuosėdos turi likti skudurėlyje, nes jei paklius į sviestą, jį sugadins.

Atvėsinkite neuždarytame inde iki kambario temperatūros, vėliau uždenkite ir laikykite sandariai uždengtą, kad nepakliūtų drėgmės.

ghi

Visai atvėsęs GHI sviestas sukietės. Laikant kambario temperatūroje GHI būna minkštas, kreminės geltonos spalvos, o pakaitinus vėl tampa skystas ir skaidrus. Dėti į šaldytuvą jo nebūtina.

GHI sviestą galima naudoti vietoje sviesto, kepimui, košių ar kito maisto paskaninimui, sriuboms, prieskonių kepinimui.

Taip pat tai labai puikus odos drėkiklis. Nakčiai juo rekomenduojama patepti paakius, nors aš dažnai ir veidą pasitepu. Tačiau jis skleidžia sviesto kvapą, taigi turėkite tai mintyse, eidami juo užsitepti veidą.

Share on Facebook57Tweet about this on Twitter0Share on Google+0Email this to someone
Pasidalink su draugais

Jums taip pat gali patikti

1 Comment

  • Reply
    Birutė
    spalio 18, 2015 at 6:58 am

    Tikrai puikus produktas tas sviestas GHI!!!Naudoju apie du metus.Pati paruošiu. Naudoju maistui ruošti.Naudoju ir kaip kosmetinę priemonę;tepu suskirdusias lūpas,rankas.Tiesiog nuostabu!!!

  • Palikite komentarą

    Palaukite...

    Labas, džiaugiuosi, kad užsukote į mano tinklaraštį.

    Gaukite visas naujienas ir dar daugiau, tiesiai į savo paštą. Pažadu neįkyrėti.