Kūno dirbtuvės Maistas

10 sveikiausių sėklų Žemėje

maistingiausias užkandis

Sėklos yra gyvenimas. Jos yra gyvas maistas ir maistingiausias užkandis.

Jos būna įvairių dydžių, formų ir spalvų. Augalas praeina ilgą ir sunkų kelią, kol kiekvieną sėklą užpildo daugybe vitaminų, mineralų, baltymų, eterinių aliejų ir fermentų. Jei jūs ieškote aukštos kokybės maistingo užkandžio, sėklos yra geriausias pasirinkimas.

Kaip valgyti sėklas?

Vienintelis būdas gauti maistingas medžiagas iš sėklų yra valgyti jas žalias. Veikiant karščiu, jos pradeda gaminti toksines medžiagas. Skrudinant sėklas jos miršta. Nėra tokių sėklų, kurios galėtų atlaikyti skrudinimą ar šildymą, nepradėjusios skaidyti maistinių medžiagų. Atsiminkite, sėklas reikia valgyti tik žalias. Taip pat jos gali būti mirkomos arba daiginamos, ypač jei jos yra kietos. Nevalgykite druskuotų, cukruotų, skrudintų ar kitaip apdorotų sėklų.

Pažvelkime į dešimt sveikiausių sėklų Žemėje ir kaip jas vartoti.

CHIA SĖKLOS

chia-seklos

Vartojimas = 1 arbatinis šaukštelis per dieną.
Svarbūs faktai apie Chia sėklas:
– 2,5 karto daugiau baltymų nei pupelėse;
– 3 kartus stipresnis antioksidantas nei  mėlynės;
– 3 kartus daugiau geležies nei špinatuose;
– 6 kartus daugiau kalcio nei piene;
– 7 kartus daugiau vitamino C nei apelsinuose;
– 8 kartus daugiau omega-3, negu lašišoje;
– 10 kartų daugiau ląstelienos nei ryžiuose;
– 15 kartų daugiau magnio nei brokoliuose;

Sėklose yra labai daug vitaminų ir mineralų, tai puikus ląstelienos, baltymų ir antioksidantų šaltinis, ir turtingiausias augalinių omega-3 riebalų rūgščių šaltinis. Chia sėklų vartojimas padeda sumažinti sąnarių skausmus ir apsaugoti nuo sunkių ligų tokių kaip diabetas ir širdies ligos. Tai puikus energijos šaltinis, bei produktas padėsiantis atsikratyti nereikalingų kilogramų.

Sėklose nėra glitimo.

Naujausi tyrimai rodo, kad Omega-3 EPA koncentraciją kraujyje Chia sėklų vartojimas gali padidinti 30%.

Chia sėklų, kaip alfa-linoleno rūgšties (ALA) šaltinio vartojimas, gali padėti kaip širdies bei kepenų ligų profilaktinė priemonė.

KANAPIŲ SĖKLOS
kanapiu-seklos
Vartojimas = 1 valgomasis šaukštas per dieną.
Vis daugiau žmonių atranda kanapių sėklų ir aliejaus naudą.

Kanapėse yra:
– Visos 20 aminorūgčių, įskaitant 9 amino rūgštis(EAAs), kurių mūsų organizmas negali pasigaminti.
– Didelis kiekis paprastųjų baltymų, kurie stiprina imunitetą ir saugo organizmą nuo toksinų.
– Pagrindinių riebalų rūgščių šaltinis.
– Puikus santykis 3:1 Omega-6 linoleno rūgšties ir linoleno rūgšties Omega-3 – gerina širdies ir kraujagyslių sveikatą ir apskritai stiprina imuninę sistemą.
– Pranašesnis vegetariškas baltymų šaltinis, lengvai virškinamos ir pasisavinamos.
– Turtingiausias žinomas šaltinis polinesočiųjų riebalų rūgščių.

Geriausias būdas užtikrinti, kad organizmas gautų amino rūgščių yra valgyti maisto produktų, kurie turi imunoglobulinų klasės baltymų. Kadangi kanapių sėklų baltymuose yra 65% globulino, jos geriausiai tinka stiprinti imunitetą.

GRANATŲ SĖKLOS

granatu-seklos

Vartojimas= 1/2 puodelio per dieną.

Granatai yra turtingas antioksidantų šaltinis. Todėl padeda apsaugoti organizmo ląsteles nuo laisvųjų radikalų, kurie sukelia priešlaikinį senėjimą.

Paprastais žodžiais tariant, granatų sultys padidina deguonies lygį kraujyje. Antioksidantai kovoja su laisvaisiais radikalais ir apsaugo nuo kraujo krešulių. Tai padeda kraujui laisvai judėti, didinant deguonies lygį kraujyje.

Granatai sumažina vėžio ir širdies ligų riziką.

Valgomosios sėklos viduje yra daug vitamino C, kalio, mažai kalorijų.

Granatai užkerta kelią riebalų kaupimuisi ant arterijų sienelių, taip apsaugodamos nuo širdies ir kraujagyslių ligų.

“Granatų sultys žymiai sumažina aterosklerozės progresavimą, ne mažiau kaip 30 procentų”, sako tyrimo bendraautorius Dr Claudio Napoli, Neapolio universiteto medicinos mokyklos medicinos ir klinikinės patologijos profesorius Italijoje.

LINŲ SĖMENYS

linu-semenys

Vartojimas= 1 – 2 valgomieji šaukštai per dieną.

Maistinės skaidulos iš sėmenų slopina lipidų koncentraciją kraujyje po valgio ir pakelia apetitą.

Linai buvo auginami šimtmečius ir žinomi visame pasaulyje. Hipokratas rašė, kad naudojant linų sėmenis mažinami pilvo skausmai.

Pagrindinė linų sėklų nauda sveikatai pasireiškia dėl didelio alfa-linoleno rūgšties (ALA) ir maistinių skaidulų kiekio.

Nepakeičiama riebalų rūgštis ALA yra galingas anti-uždegiminis šaltinis. Buvo įrodyta, kad linų sėmenų vartojimas blokuoja naviko formavimąsi ir gali padėti sumažinti vėžio riziką (sumažina riziką susirgti krūties ir prostatos vėžiu).

Linų sėklos skatina žarnyno veiklą, virškinimą bei tuštinimosi procesus. Viename valgomajame šaukšte yra tiek pat ląstelienos kaip pusėje puodelio virtų avižų dribsnių. Linų tirpios skaidulos gali sumažinti cholesterolio kiekį kraujyje, padeda sumažinti širdies priepuolio ir insulto riziką.

MOLIŪGŲ SĖKLOS

moliugu-seklos

Vartojimas = 1/2 puodelio per dieną.

Moliūgų sėklas, kuriose gausu baltymų, siūlome pridėti į savo kasdienės mitybos sąrašą, ypač šaltuoju metų laiku, kai reikia palaikyti gerą nuotaiką ir savijautą.

Daugelis iš mūsų vartoja tabletes vitamino B komplekso papildymui, bet vietoje jų geriau pabandykite moliūgų sėklas. Moliūgų sėklos yra geras vitamino B šaltinis, taip pat tiamino, riboflavino, niacino, pantoteno rūgšties, vitamino B-6 ir folatų.

Tiems, kurie yra prastos nuotaikos, moliūgų sėklos gali padėti kovoti su depresija. Cheminis komponentas L-triptofanas yra slaptas nuotaikos gerinimo ingredientas.

Ar žinote, kad moliūgų sėklos gali apsaugoti nuo inkstų akmenų? Tyrimai rodo, kad moliūgų sėklos gali padėti išvengti tam tikrų inkstų akmenų formavimosi.

Taip pat labai padeda valyti organizmą nuo parazitų, ypatingai nuo kaspinuočių.

ABRIKOSŲ SĖKLOS

abrikosu-seklos

Vartojimas = 1/4 puodelio per dieną.

Abrikosų branduoliai, kaip ir dauguma riešutų ir sėklų yra labai maistingi ir turi daug vitamino B17. Šis vitaminas yra labai galingas antioksidantas ir todėl gali padėti išvengti vėžio.

SEZAMO SĖKLOS

sezamo-seklos

Vartojimas = 1/4 puodelio per dieną.

Sezamo sėklos gali būti seniausias prieskonis, žinomas žmonijai. Jos yra labai vertinamos dėl jų aliejaus, kuris yra itin atsparus apkartimui.

Sezamo sėklos labai geras ne tik kalcio, bet ir magnio, geležies, fosforo, vitamino B1, cinko ir maistinių skaidulų šaltinis. Be šių svarbių maistinių medžiagų, sezamo sėklose yra dvi unikalios medžiagos: sesamin ir sesamolin. Abi šios medžiagos mažina cholesterolio kiekį ir užkerta kelią aukštam kraujo spaudimui. Taip pat buvo nustatyta, kad apsaugo kepenis nuo oksidacinės žalos.

SAULĖGRĄŽŲ SĖKLOS


Vartojimas = 1/4 puodelio per dieną.

Saulėgrąžų sėklos yra puikus vitamino E šaltinis. Vitaminas E keliauja po visą organizmą, neutralizuoja laisvuosius radikalus ir mažina cholesterolio kiekį.

Saulėgrąžų sėklos yra geras magnio šaltinis. Daugybė tyrimų parodė, kad magnis padeda sumažinti astmos sunkumą, sumažinti padidėjusį kraujospūdį ir išvengti migrenos skausmų, taip pat sumažina širdies priepuolio ir insulto riziką.

KUMINO SĖKLOS

Vartojimas = 1 valgomasis šaukštas per dieną.

Kumino sėklos naudojamos nuo antikos laikų. Šis tradicinis augalas yra žinomas dėl savo naudos sveikatai ir kaip vaistas naudojamas šimtus metų.

Kuminas mažina virškinimo sutrikimus ir veikia kaip antiseptikas. Pačiose sėklose yra daug geležies, kuri padės pagerinti kepenų veiklą.

Kuminas taip pat padeda sumažinti peršalimo simptomus. Jei kenčiate gerklės skausmą, pabandykite pridėti sauso imbiero ir kuminų kompresą.

Kuminų sultys labai tonizuoja, skatina medžiagų apykaitą. Taip pat manoma, kad gali padėti sustiprinti imuninę sistemą.

VYNUOGIŲ SĖKLOS

vynuogiu-seklos

Vartojimas = 1-2 šaukštai per dieną.

Vynuogių sėklos turi didelę vitamino E, flavonoidų, linolo rūgšties ir polifenolių koncentraciją.

Vynuogių sėklų ekstraktas gali padėti išvengti širdies ligų, tokių kaip aukštas kraujo spaudimas ir didelis cholesterolio kiekis.

Tyrimo rezultatai, paskelbti žurnale “Karcinogenez”, rodo, kad vynuogių sėklų ekstraktas (GSE) žudo suragėjusių ląstelių karcinoma ląsteles, tačiau palikdamos sveikąsias ląsteles. Todėl labai rekomenduojam vėžio prevencijai

Reziumuojant pasakysiu, norėčiau, kad kasdienis bet kokių nesveikų ir nenaudingų organizmui sausainių ar saldainių kramsnojimas geriau jau nuo vaikystės tegu būna pakeičiamas sveikų,  gyvybiškai naudingų, bei mus nuo ligų saugančių sėklų užkandžiavimu.

Gyvenkime sveikiau.

Parengta pagal: John Summerly – dietologas, sveikos gyvensenos specialistas. Jis yra lyderis natūralios medicinos bendruomenėje ir konsultuoja atletus, vadovus ir kitus klientus sveikatos apsaugos ir prevencijos klausimais.

——————————————————————————-
————————– Aplankykite mano internetinę parduotuvę>
čia rasite priemonių odos puoselėjimui su chia sėklomis, kanapėmis, vynuogių sėklomis bei kitomis natūraliomis veikliosiomis medžiagomis.

chia

Share on Facebook
Facebook
2Tweet about this on Twitter
Twitter
0Share on Google+
Google+
0Email this to someone
email

Pasidalink su draugais

Jums taip pat gali patikti

3 Komentarai

  • Reply
    Guru
    spalio 14, 2015 at 6:45 pm

    Sveiki. O kaip burnočio sėklos? Kažkur skaičiau kad jos db topų topas..

  • Reply
    darzoviu seklos
    balandžio 26, 2016 at 1:42 pm

    Labai įdomus ir naudingas Jūsų straipsnis. Išties daržovių sėklos labai naudingos mūsų organizmui.

  • Reply
    Inga
    balandžio 5, 2018 at 11:15 pm

    Nustebino vynuogių sėklos..net nežinojau ,kad jos valgomos!

  • Palikite komentarą

    Palaukite...

    Labas, džiaugiuosi, kad užsukote į mano tinklaraštį.

    Gaukite visas naujienas ir dar daugiau, tiesiai į savo paštą. Pažadu neįkyrėti.